Het leed dat bureaucratie heet

Wij mensen zijn van nature op zoek naar uitdaging. We zijn echte probleemoplossers, zitten vol met creativiteit en willen graag iets bijdragen. Kijk maar eens om je heen wat er allemaal aan mooie initiatieven en creatieve uitspattingen voorbij komen. Het zou toch mooi zijn als we dit potentieel niet alleen in onze vrijetijd maar ook tijdens werktijd zouden inzetten. Maar waarom lukt dat vaak niet?

Het ligt in ieder geval niet aan de mensen in de organisaties. Het zijn niet de leidinggevenden en ook niet de medewerkers waar het misgaat. Nee, het probleem is het systeem! De manier waarop we in organisaties georganiseerd zijn. Het is overigens niet zo dat bureaucratische ingerichte organisaties slecht zijn. Ze hebben ons door de jaren heen veel gebracht. Het harkjessysteem raakt alleen over de datum, het past niet meer, net als de manieren van organiseren die we voor bureaucratie kenden. Kortom, het is hoog tijd de manier van organiseren verder door te ontwikkelen, zodat er wendbare, innovatieve organisaties ontstaan waarin de menselijke potentie volop benut wordt.

Maar ja, hoe dan? Agile lijkt de oplossing, maar wat is Agile eigenlijk? In eerste instantie is Agile een mindset, een manier van zijn en dus niet van organiseren. Het anders organiseren komt naar voren in de verschillende methoden en technieken zoals: Scrum, Kanban etc. Door de manier van werken aan te passen wordt met deze methoden ander gedrag gestimuleerd. Dat is mooi en zeker een stap vooruit, maar de onderliggende organisatiestructuur is meestal nog steeds hetzelfde. Dit zorgt ervoor dat we vroeg of laat toch weer teruggaan naar de status quo, hetgeen we kennen, dat wat de organisatie van ons vraagt. En dat is zonde en leidt alleen maar tot meer frustratie.

De sleutel zit hem in het aanpassen van de ruggengraat van de organisatie; van een hark naar een cirkelstructuur en van functies naar rollen. Zijn we er dan? Nee nog niet helemaal. Een andere manier van organiseren stimuleert ander gedrag, maar dat gedrag ontstaat niet helemaal vanzelf. Daar kunnen de meeste mensen echt wel wat hulp bij gebruiken. Besteed daarom ook voldoende aandacht aan de cultuur & gedragskant van de verandering. Verschillende kleine en grote organisaties hebben de sprong inmiddels gewaagd en werken succesvol met een cirkelstructuur als basis.

Nieuwsgierig geworden? Ik ga graag met je in gesprek!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *