Waar het zaadje geplant werd

Van de week kwam bij mij de vraag op waarom ik eigenlijk zo overtuigd ben dat het ook anders kan in organisaties. En ineens wist ik het. Ik heb zelf ervaren wat werken vanuit flow betekent. Hoe het is om te werken in een zelforganiserend team met een duidelijk doel. Wat een energie dat geeft. En dat gevoel is precies wat ik iedereen gun, inclusief mezelf.

In 2008, ik was net een paar maanden aan de slag als trainee, kreeg ik een telefoontje van mijn manager. Of ik misschien interesse had het Shore-team van team Delta Lloyd in de Volvo Ocean Race (zeilrace rond de wereld) te gaan versterken? Als zeiler hoefde ik daar niet lang over na te denken; natuurlijk wilde ik dat! En voor ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Boston. Geen idee wat me daar te wachten stond.

Het contrast met wat ik gewend was kon eigenlijk niet groter. Van kantoor naar een bouwkeet, van plannen, werkinstructies en processen naar “gewoon doen wat nodig is” & “nee is geen optie”  en van 9.00 tot 17.00 naar 24/7. Dat was wel even schakelen, maar het werkte als een trein. Wat een daadkracht, energie & snelheid komt er los als iedereen doet wat nodig is om het team succesvol te maken. Ieder teamlid een onmisbare schakel in het geheel met unieke expertise en duidelijke verantwoordelijkheden.

Wat nog extra bijdroeg aan de teamspirit was onze underdog positie. We moesten het doen met een tweedehands boot en het kleinste budget van alle teams. Maar in plaats van te denken dit wordt niks maakte het ons juist creatief en inventief. Het onmogelijke mogelijk maken werd ons motto!

Nu ik jaren later terugkijk op deze periode herken ik een aantal ingrediënten die het team succesvol maakte. Elementen die ik ook terug zie komen in de theorie over zelforganisatie en Agile werken:

  • Een helder doel: waar doe je het voor en hoe draagt een ieder daaraan bij
  • Vertrouwen in elkaar en op elkaars expertise
  • Autonomie: ruimte om zelf te prioriteren en beslissingen te nemen “doen wat nodig is”
  • Een natuurlijke organisatie structuur: weinig regels, geen bureaucratie
  • Ontspanning & Joy: naast hard werken samen plezier maken & successen vieren

En daar zit ook direct de link met het werk wat ik vandaag de dag doe. Teams en organisaties helpen het beste uit zichzelf te halen. Ze helpen de omstandigheden te creëren waarin teams floreren. Omdat ik geloof dat het anders kan. Jij toch ook?

Meer weten? Ik ga graag met je in gesprek!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn